Вискозата в дрехите

viskoza

Вискозата е едно от най-натуралните химични влакна, добивано от дървесна целулоза. Свойствата й са сходни с тези на памука и лена, но е по-малко издържлива от тях в мокро състояние, което изисква внимателно пране, изцеждане и гладене.

Според предназначението си вискозната тъкан може да се произвежда с матирана или лъскава повърхност. Променяйки нейната плътност, блясък и усукване на влакното, при допир и като усещане тя може да придобие характеристиките на коприната, лена, вълната или памука.

Вискозата е лек и приятен на допир материал, от който успешно се произвеждат дамски и мъжки блузи, тениски, рокли, панталони и др.      Основното й предимство се крие в хигиеничността и отличната й въздушна пропускливост, която може да се сравнява с такава в полиестерни спортни дрехи без никакъв проблем.  Тази пропускливост предпазва от прегряване и спарване на кожата особено през летните горещи дни. При нея не се наблюдава натрупване на статично електричество, огнеустойчива е и лесно се изпира. Багренето й е лесно, а получените цветове стават наситени и привлекателни, способни да задоволят и най-взискателния вкус.

За съжаление, като чисто влакно вискозата си има и своите недостатъци, които производителите на платове  успяват да елиминират, смесвайки я в дрехите например с полиестерни или памучни нишки. Тя се мачка сравнително лесно и се нищи по ръбовете. Заради гладкостта и слабата еластичност на вискозните нишки, дрешките от чиста вискоза се развличат лесно при намокряне. Тази тяхна капризност изисква от потребителите да бъдат особено внимателни за правилните условия на експлоатация на продукта и да се съобразяват с етикета от производителя на закупената дреха, съдържаща вискоза.

viskoza za bluzi     Блузите с вискоза могат да запазят обаянието си дълги години, ако се перат на ръка, а не в перална машина. Така или иначе, перилният препарат трябва да е мек. Центрофугирането или силното изцеждане на дрехата са абсолютно противопоказни. Гладенето трябва да става при температура до 150˚ в позиция за гладене на копринени тъкани.

Бъдете в крак с модата, промоциите и подаръците! (Максимум един мейл в седмицата.)

 


 

 

Вискозата в дрехите 5.00/5 (100.00%) 2 votes

One thought on “Вискозата в дрехите”

Зарадвайте ни с Вашето мнение!