neandertalec drehi

Първи данни за дрехите – още отпреди 170 000 години!

neandertalec drehi    Според ново проучване върху въшките, хората започнали да носят дрехи още преди 170 000 години! Така станало възможно и тяхното мигриране от Африка към останалите континенти. Дейвид Рийд е водещ на това изследване, занимава се с въшките по хората от много години, за да може да изучи в дълбочина как те са влияли върху човека и неговото развитие.

В неговото проучване става ясно, че хората започнали да използват дрехи 70 000 години преди последното такова изследване, което показва, че те са на „едва“ 100 000г. За да се посочи обаче толкова далечна година, е нужен друг начин на изследване, тъй като дрехите не могат да се запазят за твърде дълго време в слоевете на земята. Затова той се обърнал към въшките, като един изключително прозорлив начин на дефиниране потенциалната възраст на първото обличане.

Изчислявайки кога са се появили въшките за пръв път по хората, той достигнал до извода, че така може да се заключи с голяма вероятност, че и по същото време тогавашните мъже и жени са започнали да се обличат. „Защото те толкова добре се адаптират към дрехите, ние знаем, че въшките по главата или по облеклото, почти със сигурност не са съществували, докато дрехите били опознати от хората.“

Интересно е как хората са успявали да оцелят стотици хиляди години без наличието на каквито и да е дрешки по себе си. Разбира се, трябва да отчетем факта, че са живели в изключително топъл климат, където облеклото не би било толкова необходимо. Навярно обаче, в един момент се е наложило да се прибегне към дрехите, в желание за оцеляване от настъпващия по-студен климат, а и постепенното мигриране извън Африка.

 


Бъдете в крак с модата, промоциите и подаръците! (Максимум един мейл в седмицата.)

 


Първи данни за дрехите – още отпреди 170 000 години! 4.00/5 (80.00%) 1 vote

Зарадвайте ни с Вашето мнение!