Ликра в дрехите

ликра и спандекс   Ликрата е едно от наименованията на високоеластичното и плътно синтетично влакно (сегментиран полиуретан), разработено от фирмата DuPont и наричано „спандекс” или „еластан”. В своя си чист вид ликрата не се използва в производството на тъкани, а само като добавка и в комбинация с други естествени или изкуствени влакна (общо – памук, коприна, найлон), които трябва да направи по-еластични и издържливи при разтягане, като същевременно запази особеностите на основния компонент в материята. Колкото е по-високо съдържанието на ликра в една дреха, толкова по-еластично е то.

Влакната от ликра могат да бъдат на цвят прозрачни, полупрозачни или бели. Способността им да се разтягат до 8 пъти повече от собствената си дължина и възвръщането им в първоначалното им изходно състояние след прекратяването на опъна, ги правят
предпочитан елемент от материята на която и да било спортна тениска, блуза, пола, рокля или клин. По този начин изделията, в чийто състав влиза макар и малък процент ликра, осигуряват свобода и лекота на движенията, съхраняват формата на продукта без гънки и намачкани участъци.  Другото й предимство е, че се пере сравнително лесно и е въздушнопропусклива. Материите с ликра в състава си са изключително подходящи за изаботването на хореографски костюми и спортни трика. Прилепвайки по кожата на тялото, те подчертават всяка една негова извивка, без да го спарват.

Обогатените с ликра тениски и блузи са удобни и винаги изглеждащи добре. В тях дори и 2% ликра е напълно достатъчна, за да обезпечи техния естетичен вид и висока функционалност. При спортните дрехи – бански клинове, специализирана екипировка процентът ликра може да достигне до 20-30%. Съвременните изделия с ликра са износоустойчиви, неподатливи на влияние от страна на слънчевите лъчи, на морската или хлорираната вода в басейните, на плажните масла, мазнините и потта.

Спандекс и ликра    Прането на тъканите с ликра може да бъде ръчно или в пералня, но ненадвишаващо 40˚ температура на водата. Перилният препарат трябва да е нежен, със ситни частици и подходящ за тънки платове. Центрофугирането и сушенето в сушилни машини не е препоръчително, а гладенето трябва да се извършва при температура до 150˚ и нагласен термостат на функция за гладене на коприна.

Как може още да срещнете наименованието ликра. В Северна Америка под името спандекс (spandex); континентална Европа – еластан (elasthanne, elastin, elastano); Англия, Ирландия, Австралия, България – ликра (lycra). Абревиатури, под които може да се срещне тази материя – EL, EA.


В края на месеца двама от вас ще грабнат 10% отстъпка на 681.бг!


Ликра в дрехите 5.00/5 (100.00%) 3 votes

3 thoughts on “Ликра в дрехите”

Зарадвайте ни с Вашето мнение!